Burn-out

'In 2013 publiceerde De Geneeskundestudent resultaten van hun onderzoek naar vermoeidheid en mentale klachten onder Nederlandse geneeskundestudenten. Vanwege de opvallend hoge prevalentie die hieruit kwam en om beter inzicht te krijgen in de prevalentie en de factoren die bijdragen aan het ontstaan van burn-out, heeft De Geneeskundestudent in 2014 dit probleem opnieuw onderzocht. De resultaten van dit onderzoek verschenen 29-04-2015 in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8255). 

De Geneeskundestudent wil dit probleem echter niet alleen signaleren, maar ook actie ondernemen. Het hoge aantal medische studenten dat last krijgt van burn-out gerelateerde klachten en het taboe waar dit onderwerp zich nog steeds in bevindt, heeft geleid tot een iniatief van 'De Geneeskundestudent & Partners', onder de naam 'Jezelf beter maken'. Het doel van deze samenwerking is om bewustwording over burn-out te bevorderen, zowel onder studenten als beleidsmakers en om het taboe te doorbreken.

Jezelf Beter Maken - Arts in Ontwikkeling
Op zaterdag 8 oktober heeft ons kick-off event 'Arts in Ontwikkeling' plaatsgevonden in de Jaarbeurs in Utrecht. Vanuit een positieve inslag met het oog op wat een ARTS IN ONTWIKKELING nodig heeft werd met theater, dialoog, lezingen, workshops, cross the line, een coachplein en meer het onderwerp besproken. 

Voor indruk van de dag vanuit het oogpunt van de LAD: klik hier

Vervolg
Over één ding waren de deelnemers van Arts in Ontwikkeling het eens: druk leg je vaak je zelf op, dus de lat mag best wat lager. Om geneeskundestudenten daarbij te helpen, krijgt het event een vervolg met kleinere bijeenkomsten bij faculteiten, waarbij faculteiten zelf wellicht ook een rol krijgen. Belangrijk daarbij zijn de bespreekbaarheid van stress en burn-out en de kracht van samenwerking. Ook hier zullen DG & Partners zich in het vervolg van Jezelf Beter Maken op richten.
Wil je daarover meedenken? Ga dan naar jezelfbetermaken.nl en lees meer over de dialoog. 

Onderzoeksrapport: Onderzoeksrapport burn-out 2018
Infographic: Infographic burn-out 2018

Gepubliceerde artikelen:

Lees ook:

Wil jij je mening delen over dit onderwerp of heb je een vraag? Laat het ons weten via e-mail, Facebook of Twitter!