De Geneeskundestudent publiceerde in 2024 cijfers over de gemiddelde wachttijd per geneeskundefaculteit. Het blijkt dat in de berekening een fout is geslopen, omdat de gemiddelde wachttijd niet is berekend op de totale groep respondenten per faculteit.
In deze aangepaste versie is de berekening opnieuw gedaan. Door de aanpassing neemt de gemiddelde wachttijd af en bedraagt deze ruim 5 maanden. Voor de Erasmus Universiteit, Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht en Universiteit Groningen neemt de wachttijd af. Voor de Universiteit van Amsterdam, Radboud Universiteit, Vrije Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden heeft de aanpassing nauwelijks effect op de wachttijden.
Verplichte wachttijd is in ons onderzoek gedefinieerd als: de tijd die je moet wachten totdat je met je coschappen kunt beginnen, omdat de faculteit geen coschapplek voor je beschikbaar heeft. Dit verschilt van vrijwillige wachttijd waarbij je zelf de keuze maakt om later aan je coschappen te beginnen (bijvoorbeeld omdat je eerst op vakantie wilt). Respondenten konden in maanden aangeven hoeveel wachttijd zij hebben gehad.
De resultaten zijn gebaseerd op de jaarlijkse enquête van De Geneeskundestudent en geven een indicatie van de wachttijd op de geneeskundefaculteiten. De cijfers moeten met enige voorzichtigheid geïnterpreteerd worden. Er is retrospectief gevraagd naar het aantal maanden verplichte wachttijd aan studenten die coschappen hebben gelopen. Deze is berekend door de vrijwillige wachttijd af te trekken van de totale wachttijd. Aan de enquêtevragen over wachttijd deden 986 geneeskundestudenten mee. Omdat niet alle geneeskundestudenten meededen, is het niet mogelijk om een volledig beeld te geven van de wachttijden. Ook speelt mee dat de informatie gebaseerd is op de situatie van 2023 en dat studenten uit verschillende studiejaren hebben meegedaan aan het onderzoek. Ouderejaarsstudenten hebben mogelijk een andere wachttijd (gehad) dan studenten die later aan de coschappen zijn begonnen. Vanwege een andere vraagstelling in eerdere jaren is een vergelijking met eerdere cijfers niet mogelijk.
Lees alle resultaten in de nieuwe infographic en het naslagdocument .