Over de rechtszaak tussen de 44 MD/PhD-promovendi en het UMCG informeerden we jullie al in een eerder bericht. Nieuw is dat afgelopen maand de advocaat-generaal van de Hoge Raad een advies heeft uitgebracht over de rechtszaak. Het advies gaat in op de vraag of de student-promovendi wel werknemers van de universiteit waren in de periode tussen oktober 2016 en oktober 2018 waarin het experiment Beurspromovendi van het ministerie van OCW speelde.
In tegenstelling tot de uitspraak van het Gerechtshof in 2023 zegt de advocaat-generaal nu dat de MD/PhD-promovendi geen recht hadden op een arbeidsovereenkomst, omdat dit niet mogelijk was in de periode van 2016-2018. In die tijd konden medewerkers van umc’s alleen als ambtenaar worden aangesteld, niet als werknemer. Hij adviseert om het eerdere arrest van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden gedeeltelijk te vernietigen.
Deze uitspraak heeft alles te maken met de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren die sinds 1 januari 2020 geldt. Voor 2020 vielen medewerkers van het UMCG onder het ambtenarenrecht en konden zij alleen aangesteld worden als ambtenaar. De student-promovendi konden dus niet aangesteld worden als gewone werknemers met een gewoon arbeidscontract in 2016-2018. Vanaf 2020 kon dat wel en hebben zij onterecht inkomsten misgelopen.
Tegelijkertijd vindt de advocaat-generaal deze uitkomst onbevredigend, omdat bij de overeenkomsten met de MD/PhD-promovendi lijkt in strijd met de wet te zijn gehandeld. Punt is dat de student-promovendi eerder al probeerden om een aanstelling als ambtenaar af te dwingen via de bestuursrechter. Dat verzoek is toen afgewezen.
Hoe verder?
De conclusie van de advocaat-generaal is een zwaarwegend juridisch advies aan de Hoge Raad. De Hoge Raad kan beslissen om de zaak voor recht te verklaren en de overeenkomsten toch als arbeidsovereenkomst te zien. De beslissing van de Hoge Raad volgt waarschijnlijk eind van dit jaar.
Reactie promovendi
De MD/PhD-promovendi zijn aan de ene kant blij dat er met dit advies duidelijkheid is gekomen over hun arbeidsrechtelijke positie en hun recht op gelijk loon. Veel promovendi zijn namelijk nog na 1 januari 2020 aan het UMCG verbonden (geweest). De promovendi zijn aan de andere kant teleurgesteld over de aangebrachte knip tussen de periode voor en na 1 januari 2020 en kijken uit naar de uiteindelijke beslissing van de Hoge Raad.
Tip: overweeg je om te promoveren? Bekijk dan eens de brochure van De Jonge Specialist over promoveren. Daarin staat allerlei informatie over arbeidsvoorwaarden, begeleiding en hoe het promotietraject er eigenlijk uitziet.