Veilig werken

De Geneeskundestudent zet zich in voor een veilige werk- en leeromgeving, waarin studenten zich optimaal kunnen ontwikkelen. Een veilige werk- en leeromgeving is volgens DG een noodzakelijke voorwaarde om goed onderwijs te volgen en te studeren onder de beste omstandigheden. Agressie, geweld en ongewenst gedrag zorgen voor een onveilige werk- en leeromgeving. Met de resultaten uit de enquête van 2020-2021 zal DG in kaart brengen of agressie, geweld en ongewenst gedrag jegens geneeskundestudenten gedurende hun studie plaatsvindt.

Belangrijkste resultaten onderzoeken

  • Bijna de helft van de coassistenten voelt zich niet gewaardeerd door artsen.
  • Coassistenten zijn vaak niet open naar hun supervisor door een afhankelijkheidsrelatie.

Standpunt

  • De Geneeskundestudent is van mening dat een veilige werk- en leeromgeving een randvoorwaarde is van het onderwijssysteem.

Doelen

  • De Geneeskundestudent werkt samen met verschillende stakeholders zoals de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en geneeskundeopleidingen om veilig werken te bevorderen.
  • De Geneeskundestudent streeft ernaar de geneeskundefaculteiten van Nederland een overzicht te kunnen geven ten aanzien van ongewenst gedrag jegens studenten
  • De Geneeskundestudent wil mogelijke belemmeringen in het melden van incidenten of het zoeken of ontvangen van de juiste hulp op de faculteiten in kaart brengen.

Rapporten en downloads

21 september 2021
Onderzoeksrapport Veilig Werken
Download
1 januari 2014
Onderzoeksrapport seksuele intimidatie
Download
1 maart 2018
Onderzoeksrapport aanspreekgedrag
Download

Leden

Juliette Mattijsen
Juliette Mattijsen
Portefeuillehouder
Juliëtte Drenth
Juliëtte Drenth
Portefeuillehouder
Rowen de Jong
Rowen de Jong
Portefeuillehouder

Laatste nieuws