Op zaterdag 3 februari 2024 staat de derde editie van Talking Medicine alweer gepland. Het thema van deze editie is ‘Talking Green, Talking
Op zaterdag 3 februari 2024 staat de derde editie van Talking Medicine alweer gepland. Het thema van deze editie is ‘Talking Green, Talking
Tijdens verschillende lezingen en workshops zal er aandacht zijn voor vragen als: ‘Wat is de rol van de zorg in de huidige klimaatcrisis?’ en ‘Wat is het effect van klimaatverandering op de gezondheid van mensen?’. Maar wij zien duurzaamheid niet alleen in de context van het klimaat, maar ook in de zin van ‘duurzaam omgaan met jezelf’. Waarbij er tijdens het congres aandacht zal zijn voor het ontdekken van persoonlijke kwaliteiten en het waarborgen van mentale gezondheid.
Komende weken zullen alle sprekers en workshops bekend worden gemaakt, dus blokkeer 3 februari vast in je agenda en houd onze socials in de gaten voor de laatste info! We kijken ernaar uit jullie binnenkort weer te mogen ontvangen!
Koop een ticket en maak kans op een van deze geweldige prijzen aangeboden door VGT cursus;
1x VGT cursus, 1x VGT handboek, 1x VGT vragenboek en 1x het medische feiten of fabels spel. Zo ga je helemaal voorbereid jouw volgende VGT in!
Evelyn Brakema is medeoprichter en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie. Dit netwerk verbindt 180+ partijen van groene zorgprofessionals die samen werken naar duurzame zorg en een groene planeet. Daarnaast is ze huisarts in opleiding en onderzoeker Duurzame Zorg bij het LUMC. Daar haalde zij vorig jaar cum laude haar Global Health PhD in luchtvervuiling en longgezondheid. Vanuit de Groene Zorg Alliantie won Evelyn diverse prijzen en benoemingen, van ‘Beste Groene Zorg Idee’ tot ‘Jong Talent’.
We leven in een snel veranderende maatschappij, een complexe samenleving en (on- / offline) wereld waarbij jezelf staande houden voor velen toenemend een uitdaging is. We vragen veel van onszelf en hebben een druk leven waarin van alles moet en de lat als vanzelfsprekend veelal te hoog ligt. Een complexe jeugd, het najagen van oppervlakkig geluk, ervaren prestatiedruk of onrust in de wereld, de daaruit voortvloeiende spanning en (toxische) stress kan leiden tot fysieke, emotionele, mentale en existentiele klachten; verslaving, buikpijn, hoofdpijn maar ook somberheid, angst, paniek en een ervaren leegste en zinloosheid. Het gevolg is dat velen uit verbinding raken met zichzelf en hun omgeving (privé en werk) en uitvallen. Achter deze symptomen, klachten en gedrag gaan veelal (onbewust) relevante en significante vragen schuil over de eigen identiteit, verlangen en de zoektocht naar zin & richting.
Wie ben ik, wat kan ik en wil ik nou eigenlijk? Dit soort twijfels hebben we allemaal; de patiënten waarvoor jij er (straks) wil zijn maar worden ook ervaren door veel (zorg)professionals. Ze zijn onderdeel van het leven en de transformatie naar volwassen worden. Hoe kun je deze vragen en gevoelens verkennen en zorg je ervoor dat jij en de ander zich gehoord, gezien en begrepen voelt? Hoe kom je nu van een klacht en passiviteit naar een duurzame richting en actie met verandering van status quo (transformatie). “The only way out is going in”.
Wico Mulder is Jeugdarts Adolescenten, arts M&G, netwerkadviseur Mentale Gezondheid en Welbevinden bij Alles is Gezondheid, Eigenaar van Praktijk SALUT, trainer bij MedGezel en auteur van het boek ‘In gesprek met Jongvolwassenen’. Het boek beschrijft een concrete methode om gesprekken te leren voeren die een wereld van verschil kunnen maken en waar jonge mensen een leven lang profijt van kunnen hebben.
Dokter worden en zijn is als topsport, een flinke uitdaging! Hoe hou je dat een leven lang vol? Als artsen (in opleiding) zijn we gewend om te denken dat de mentale gezondheid die dit vereist vanzelf wel een keer komt aanwaaien. Dat is een gemiste kans, des te meer omdat er inmiddels overtuigend bewijs is dat coaching kan helpen om het welzijn van zorgprofessionals te verbeteren. Ben je nieuwsgierig naar wat coaching is (en wat niet) en wat het voor jou kan doen? Schrijf je dan in!
Jorrit De Vries is huisarts in opleiding en eigenaar/coach bij Grow Lines coaching.
IFMSA-NL (Act4Health) en de Groene Zorg Alliantie (GZA) “Never doubt that a small group of thoughtful committed individuals can change the world. In fact, it’s the only thing that ever has.” – Margaret Mead
Gezondheid maakt de klimaatcrisis tastbaar in de levens van mensen. Steeds meer zorgprofessionals in Nederland en wereldwijd realiseren zich ook dat zij buiten de zorg veel impact kunnen maken en de klimaatbeweging kunnen versterken, en spreken zich uit voor ambitieus klimaatbeleid dat gelijkheid en gezondheid beschermt en bevordert. Op welke manieren kan je je allemaal maatschappelijk uitspreken en hoe bereik je je doel? Wat kunnen we leren van bewegingen uit het verleden, en de rol die de gezondheidsector hierin speelde? Hoe kunnen we als zorgprofessionals effectief bijdragen aan de bredere systeemtransities? En welke rol past hierin bij jou? In deze workshop gaan we samen in op deze vragen en meer.
De toenemende vergrijzing, de stijgende zorgkosten en de nieuwe rol van artificial intelligence binnen de zorg. Het zijn allemaal zaken waar jullie als toekomstige dokters mee te maken gaan krijgen. Maar hoe wordt zo’n zorgprobleem aangepakt en houden we met elkaar de zorg duurzaam? En wat is jouw rol daarin als toekomstig arts? In deze workshop leren we je de basisbeginselen van medisch leiderschap en geven we je tips wat jij zelf kan doen. Heb jij een brede blik en interesse in de organisatorische kant van de zorg, dan is deze workshop van Medical Business echt wat voor jou.
Caring Doctors is een snel groeiende organisatie van zorgprofessionals die zich inzet voor een versnelde en noodzakelijke voedseltransitie naar (hoofdzakelijk) plantaardig.
Tijdens de workshop bespreken we ons huidige voedselsysteem en de impact op de gezondheid van de planeet en de mens, de voordelen van plantaardig; voor mens, dier en natuur én hoe kun je als zorgprofessional je zorgorganisatie, de burger en patiënten mee laten bewegen naar veel meer plantaardig.
The Climate & Health Challenge: it’s a serious game
Deelnemers leren met dit interactieve spel om de complexe relaties tussen klimaat en gezondheid, en de rol van zorgprofessional in dit geheel, te begrijpen en toe te passen. Dit spel is ontwikkeld door Act4Health (IFMSA-NL) en MED-ZERO en is reeds geïmplementeerd in het geneeskundig onderwijs van de UvA en Rotterdam!
Ben Janssen startte in 2019 een nieuwe onderzoekslijn naar de potentiële ecotoxische effecten van medicinale afvalproducten die aanwezig zijn in afvalwater van ziekenhuizen en oppervlaktewateren. Hij probeert de vraag te beantwoorden hoe zorginstellingen de uitstoot van ziekenhuisselectieve medicijnen naar het aquatisch milieu op de meest optimale manier kunnen verminderen. Hij is ook betrokken bij initiatieven om zorgverleners te informeren over ‘groener’ voorschrijven en ontwikkelt hiervoor tools in e-learningplatforms zoals Pscribe. In deze sessie zal hij op een interactieve manier ingaan op medicinale afvalproducten in het afvalwater van ziekenhuizen en oppervlakte water en zal hij tips meegeven met betrekking tot groener voorschrijven.’
Dr. Marianne Brouwers is huisarts n.p. en NHG-supervisor/coach en gepromoveerd op het onderwijs in patientgerichte arts-patientcommunicatie. Zij heeft uitgebreide ervaring als onderzoeker en docent communicatie en professionaliteit op de geneeskundeopleiding in Nijmegen en verricht als post-doc onderzoek naar supervisie in de huisartsopleiding en opleiding tot specialist ouderengeneeskunde (Radboudumc). Daarnaast werkt zij via haar eigen bedrijf Artsenkompas als zelfstandig coach, gespecialiseerd in de begeleiding van jonge dokters, al dan niet in opleiding, met vragen op het gebied van communicatie, professionele ontwikkeling en loopbaan.
Het evenement zal plaatsvinden in de Eenhoorn te Amersfoort. Een ideale plek voor dit congres, omdat ook zij erg bezig zijn met duurzaamheid.
Station Amersfoort CS bevindt zich op slechts 84 voetstappen van de Eenhoorn. Dit maakt het dé ideale locatie om met het openbaar vervoer te komen!
Kom je met de auto? Vanuit de richtingen Amsterdam, Apeldoorn, Utrecht of Zwolle (A1 en A28) heb je een uitstekende verbinding naar Amersfoort. Wij hebben maar liefst 114 parkeerplekken, waarvan 8 parkeerplekken met een elektrisch oplaadpunt. De inrit van onze parkeerplaats zit aan de Koningin Wilhelminalaan. Gebruik voor uw navigatie Kon. Wilhelminalaan 33, Amersfoort. Ons parkeerterrein bevindt zich dan aan de andere zijde.
Het parkeerterrein is cashless, je rijdt op kenteken binnen en betaalt bij de uitrit met je pinpas of telefoon.
Het tarief voor het parkeren bij Eenhoorn Amersfoort is €1,- per 25 minuten. Het maximale dagtarief is €15,-.