Lid worden bij De Geneeskundestudent is gratis voor iedereen die geneeskunde studeert in Nederland. Meld je hier aan:

LID WORDEN

Ledenvoordelen

De voornaamste rol van De Geneeskundestudent is om de belangen van de ongeveer 15.000 leden te behartigen. Maar lid zijn van De Geneeskundestudent kent meer voordelen, zo kun je als lid gebruik maken van diverse diensten en services.

De Geneeskundestudent is dé landelijke, onafhankelijke belangenbehartiger van alle geneeskundestudenten in Nederland. Wij zetten ons in zodat geneeskundestudenten straks de best mogelijke zorgprofessionals zijn in de toekomst. Van de belangrijkste onderwerpen die spelen maken we een portefeuille. Een aantal onderwerpen waar we ons afgelopen jaren hebben ingezet:

  • Coassistenten worden niet aangemerkt als stagiaires en ontvangen daarom geen stagevergoeding. De Geneeskundestudent vindt dat coassistenten wél een financiële tegemoetkoming moeten krijgen. De afgelopen jaren heeft De Geneeskundestudent zich samen met de LAD ingezet om dit te regelen. Het resultaat is dat coassistenten in zowel umc’s als algemene ziekenhuizen nu recht hebben op een tegemoetkoming van 100 euro per maand.
  • De Geneeskundestudent wil dat er bij het bepalen van het aantal studenten (capaciteit) gewaarborgd wordt dat dit niet leidt tot overvolle collegezalen en dat de wachttijd voor coassistenten beperkt blijft.
  • Het systeem van decentrale selectie heeft de studie geneeskunde minder toegankelijk gemaakt tenzij scholieren hoge kosten maken. De Geneeskundestudent heeft er bij politici met succes op aangedrongen om het verbod op loting af te schaffen.
  • Een veilige werk en leeromgeving, dat is iets waar De Geneeskundestudent zich voor inzet. De Geneeskundestudent heeft bij diverse faculteiten problemen rondom grensoverschrijdend gedrag (#metoo) aangekaart waarna er maatregelen zijn genomen.

Bekijk al onze portefeuilles.

Ieder jaar organiseert De Geneeskundestudent interessante evenementen. Leden krijgen exclusieve toegang. In de agenda zie je wat er in de planning staat. Lees hieronder meer over eerdere evenementen.

BEKIJK EVENEMENTEN

Talking Medicine

De Geneeskundestudent streeft ernaar iedere twee jaar het congres Talking Medicine te organiseren. Het doel van dit congres is het stimuleren van zelfontplooiing, het inspireren van studenten en hen betrekken bij maatschappelijke ontwikkelingen in het artsenvak. In 2019 hebben we een succesvolle eerste editie van het nationale evenement ‘Talking Medicine’ georganiseerd. De vraag ‘hoe ziet de zorg van de toekomst er voor jou uit?’ stond centraal gedurende dit evenement. Verschillende sprekers gaven op een TED-talks geïnspireerde manier hun blik op de toekomst van geneeskunde. Op zaterdag 23 april 2022 staat de volgende editie van Talking Medicine gepland. Het evenement staat in het teken van medisch en persoonlijk leiderschap. We maken de eerste sprekers en workshops binnenkort bekend. Houd 23 april dus alvast vrij in je agenda en volg onze socials voor de laatste info. We kijken ernaar uit jullie binnenkort weer (fysiek) te mogen ontvangen!

Van bul naar baan

Naast nationale evenementen, organiseerden we afgelopen jaren ook themabijeenkomsten op alle faculteiten, onder andere de themabijeenkomst ‘Van Bul naar Baan’. Dit is een evenement gericht op geneeskundestudenten in de eindfase van hun studie. In een avond worden studenten middels verschillende workshops geïnformeerd over de BIG-registratie, solliciteren en het eerste contract. Vanwege de huidige coronacrisis hebben we deze themabijeenkomsten omgezet naar twee digitale workshops ‘Help een contract!?’ en ‘Wat je moet weten over de wet BIG’ die we in samenwerking met de LAD elk kwartaal verzorgen. Leden van De Geneeskundestudent die in de eindfase van hun studie zitten krijgen automatisch een uitnodiging per mail om gratis deel te nemen aan deze workshops. Nog geen lid? Meld je hier aan.

KNMG Carrièrebeurs

Om het jaar organiseert De Geneeskundestudent samen met de KNMG de KNMG Carrièrebeurs. Tijdens deze dag kunnen geneeskundestudenten ontdekken van welk vak hun doktershart sneller gaat kloppen. Op de beursvloer geven de verschillende artsenverenigingen informatie over wat hun vak zo interessant maakt. Tijdens de workshops krijgen studenten informatie, inspiratie en praktische tips over verschillende onderwerpen. Bekijk hier een impressiefilm van de carrièrebeurs van 2019. Op 18 juni 2022 zal de volgende KNMG Carrièrebeurs plaatsvinden!

Als lid van De Geneeskundestudent ben je automatisch aangesloten bij de KNMG. Dat biedt diverse voordelen.

  • Wekelijks digitale Medisch Contact
  • Digitale nieuwsbrieven KNMG
  • Digitale nieuwsbrieven Arts in Spe
  • Vier maal per jaar tijdschrift Arts in Spe
  • Deelname districtsbijeenkomsten
  • Informatie over beroepskeuze

Artseninfolijn

De KNMG Artseninfolijn ondersteunt jou als geneeskundestudent bij gezondheidsrechtelijke en ethische vragen. Denk hierbij aan vragen, zoals: ‘Wie mogen geneesmiddelen voorschrijven?’, ‘Heeft een patiënt het recht om een coassistent te weigeren bij de behandeling?’ en ‘Heeft een patiënt recht op inzage van het medisch dossier?’ E-mail: artseninfolijn@fed.knmg.nl Telefoon: 088 – 440 42 42 Bereikbaar van maandag t/m vrijdag: 9.30 – 16.00 uur. Klik op onderstaande link voor meer informatie: Artseninfolijn KNMG

Ethische toolkit

Artsen willen graag mensen helpen. Daar hebben ze een groot aantal technieken en medicijnen voor. Maar vaak rijzen er in de dagelijkse praktijk naast geneeskundige, ook morele vragen. Mag ik een patiënt tegen zijn zin behandelen? Moet ik aangifte doen als mijn patiënt dreigt een misdaad te begaan? Moet iemand in coma doorbehandeld worden? Dat zijn morele vragen: vragen die gaan over wat het moreel juiste is om te doen. Deze ethische toolkit is bedoeld om toegankelijk en in het kort richtingwijzers te bieden bij dergelijke morele vragen. De toolkit is uiteraard niet bedoeld om volledig te zijn, of het onderwijs in de ethiek te vervangen. Hier vindt je de ethische toolkit.

Nieuwsbrief KNMG

Via de digitale nieuwsbrief van de KNMG blijf je op de hoogte van belangrijke onderwerpen die alle artsen aangaan. Als lid van De Geneeskundestudent ontvang je automatisch deze nieuwsbrief.

Toegang tot districtsbijeenkomsten

De KNMG organiseert ieder jaar districtsbijeenkomsten. Deze bijeenkomsten zijn zowel een plek om nieuwe informatie op te doen als een plek om in contact te komen met dokters uit de regio. Als lid van De Geneeskundestudent ben je bij deze bijeenkomsten van harte welkom.

Informatie over beroepskeuze

Als koepel van alle artsen in Nederland vindt KNMG het belangrijk dat geneeskundestudenten goed geïnformeerd zijn over alle carrièremogelijkheden die er zijn. Daarom biedt de KNMG ondersteuning bij het maken van een beroepskeuze. Op de website van KNMG vindt je een keuzehulp en informatie over alle soorten artsberoepen die er in Nederland zijn. Ook organiseert De Geneeskundestudent samen met de KNMG iedere twee jaar de KNMG Carrièrebeurs. Dé plek om informatie en inspiratie op te doen over je carrière als dokter.

Medisch Contact is een uitgave van artsenkoepel KNMG. Voor geneeskundestudenten geeft Medisch Contact in samenwerking met de De Geneeskundestudent en de LAD  een onlineplatform en kwartaalblad onder de titel Arts in Spe uit. Als lid van De Geneeskundestudent valt het tijdschrift Arts in Spe vier keer per jaar op je deurmat. Ook krijg je toegang tot de online omgeving van Medisch Contact. Let wel op: om Arts in Spe per post te kunnen ontvangen is het belangrijk om eventuele verhuizingen aan ons door te geven. Je kunt je gegevens zelf wijzigen via Mijn DG.

Inloggen Medisch Contact en Arts in Spe

Als je voor het eerst inlogt gebruik je hiervoor het relatienummer (KNMG-nummer) dat je van ons hebt ontvangen (ook hier op te vragen).

Medisch contact op papier

Je kunt je ook tegen een gereduceerd studententarief abonneren en Medisch Contact op papier thuis ontvangen. Daarnaast ontvang je ieder kwartaal het tijdschrift Arts in Spe en wekelijks de elektronische nieuwsbrief van Arts in Spe. Klik op onderstaande links voor meer informatie:

Via de website en app van Medisch Contact en Arts in Spe is het mogelijk om de interuniversitaire Voortgangstoets Geneeskunde (iVGT) online te oefenen. Omdat er een individuele score wordt bijgehouden is inloggen noodzakelijk. Dat doe je met je relatienummer (KNMG-nummer) dat je ontvangt wanneer je lid wordt bij De Geneeskundestudent.

De Landelijke Vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) is net als De Geneeskundestudent een federatiepartner van de KNMG. De LAD komt op voor de belangen van alle (aankomende) artsen in dienstverband. Leden van De Geneeskundestudent die coschappen lopen, worden ook automatisch* lid van de LAD. Deze leden hebben daarmee recht op 10 uur gratis juridische rechtshulp per jaar. *Bij je aanmelding bij De Geneeskundestudent heb je kunnen aangeven of je dit wel of niet wilt.

Stuur een mail naar: info@degeneeskundestudent.nl

Zorg voor de juiste adresgegevens op je persoonlijke pagina van www.degeneeskundestudent.nl.

Zorg voor de juiste adresgegevens op je persoonlijke pagina van www.degeneeskundestudent.nl. Arts in Spe wordt dan ook op het goede adres bezorgd.

Rechtsbovenin op de start pagina vind je een button om naar je persoonlijke pagina te gaan met je gegevens.

Stuur een mail naar: redactie@medischcontact.nl.

Je kunt je aanmelden op de website. Na je registratie ontvang je je KNMG-relatienummer per e-mail; hiermee kun je je registreren voor de websites van Medisch Contact en Arts in Spe.

Stuur een mail naar: info@degeneeskundestudent.nl.

Als je bent afgestudeerd, vul je de datum van afstuderen in in het vakje “einddatum” op je persoonlijke pagina van www.degeneeskundestudent.nl.

Na je registratie als lid van De Geneeskundestudent ontvang je een KNMG-relatienummer per e-mail; hiermee kun je jezelf registreren voor de websites van Medisch Contact en Arts in Spe en gebruik maken van korting bij workshops en congressen van de KNMG. Je KNMG-relatienummer is ook te vinden op je persoonlijke pagina bij De Geneeskundestudent.

Op je persoonlijke pagina is je e-mailadres te wijzigen.

Het lidmaatschap van De Geneeskundestudent is gratis!

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten