Op 23 april 2022 vindt het Talking Medicine congres van De Geneeskundestudent plaats in de jaarbeurs in Utrecht. Dit jaar zal draaien om het thema de arts buiten de spreekkamer, waar houdt een arts zich nog meer mee bezig?

Heb jij je altijd afgevraagd wat je na je geneeskundeopleiding nog meer kan doen naast je baan als arts, of misschien zelfs wel buiten de medische wereld? Niemand minder dan Marcel Levi, Rebecca Gomperts en Ruben Terlou staan op het programma en nemen ons mee in hun verhaal. Daarnaast krijg je de kans om jezelf uit te dagen tijdens diverse interactieve workshops. Wil jij je laten inspireren door deze sprekers of een van de workshops? Dan wil je dit congres niet missen! kaartjes kosten slechts €12,50 voor DG leden. Daag jezelf uit, en kom erachter wat jij belangrijk vindt en waar jij in de toekomst heen wilt!

Zaterdag 23 april 2022

12:00-18:15, inclusief afsluitende borrel

de Jaarbeurs in Utrecht

Sprekers

Marcel Levi

De arts als bestuurder

Marcel Levi

Onze eerste spreker voor het congres is daarom niemand anders dan Marcel Levi! Hij zal ons meer vertellen over de arts als bestuurder. 

Marcel Levi is voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), hoogleraar Geneeskunde bij Amsterdam UMC/Universiteit van Amsterdam en Professor of Medicine bij University College London. Voorheen was hij Chief Executive bij University College London Hospitals en voorzitter RvB van het AMC in Amsterdam. Hij is tevens actief praktiserend internist.  Eerder werkte hij bij universiteiten in Perugia, Oxford, New York en Leuven. Hij bekleedt verschillende bestuurlijke functies in nationale en internationale organisaties op het gebied van research en gezondheidszorg. Hij heeft ruim 750 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd en is lid van de Koninklijke Academie van Wetenschappen en de Royal College of Physicians in de UK. Hij is editor van verschillende wetenschappelijke tijdschriften en auteur van populair-wetenschappelijke/educatieve boeken en columns. 

Ruben Terlou

De arts als documentairemaker & fotograaf

Foto: Merlijn Doomernik
Foto: Merlijn Doomernik

De tweede spreker tijdens ons Talking Medicine congres is Ruben Terlou! Maak kennis met de arts als documentairemaker & fotograaf.

Ruben Terlou (1985) is presentator, documentairemaker, fotograaf en arts. Hij studeerde eerst Mandarijn in China, hierna volgde een studie Algemene Geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde in 2013 cum laude af als arts. Hierna ontving hij een AMC Graduate School Scholarship voor promotieonderzoek naar leukemie. Als documentair fotograaf was hij actief in Azië en het Midden-Oosten. In 2008 en 2009 won hij een eerste, tweede en derde prijs van de Zilveren Camera en ontving hij de Canon Prijs voor jong talent. In 2016 was hij winnaar van de Prijs voor Vernieuwende Fotojournalistiek. In zijn VPRO-serie ‘Langs de oevers van de Yangtze’ (2016), gaf hij een uniek beeld van het huidige China. Hij werkt thans aan nieuwe documentaire televisie en fotografieprojecten en schrijft een boek over China.

Rebecca Gomperts

De arts als activist

Rebecca Gomperts 101

De derde spreker tijdens ons Talking Medicine congres is Rebecca Gomperts! Maak kennis met de arts als activist.

Rebecca Gomperts werd geboren in Suriname en groeide vanaf haar derde op in Vlissingen. Zij is een bekend activist voor vrouwenrechten en in het bijzonder abortusrechten met haar organisaties Women on Waves en Women on Web. Na haar artsexamen werkte Gomperts als abortusarts in een abortuskliniek in Nederland, en bij Greenpeace als scheepsarts en milieuactivist op de Rainbow Warrior II. De verhalen die ze hoorde tijdens haar reizen naar Zuid-Amerika over ongewenste zwangerschappen en het gebrek aan toegang tot veilige, legale abortus, inspireerden haar om in 1999 Women on Waves op te richten. In 1999 richtte ze Women on Waves op. Het doel van de organisatie is het kweken van bewustzijn en het bevorderen van de discussie over abortuswetten en het bieden van niet-chirurgische abortussen voor vrouwen die in landen wonen waar abortus niet is toegestaan. In 2005 werd Women on Waves aangevuld met Women on Web, een online hulpdienst die vrouwen helpt toegang te krijgen tot een veilige medische abortus. Dit jaar ontving ze de Aletta Jacobsprijs van de Rijksuniversiteit Groningen. Deze prijs wordt om het jaar uitgereikt aan “een vrouw met een academische opleiding die een voortrekkersrol vervult op emancipatiegebied en een voorbeeldfunctie vervult voor andere vrouwen”.

Annika van der Meer

De arts als patient

IMG 3906

Als arts en zeker als topsporter heb ik mij vaak een soort super mens gevoeld, ziek worden dat overkwam mij niet, ik was toch supergezond en bovendien wist ik heel goed wat ik moest doen, dacht ik.

Dat een ongeluk in een klein hoekje zit, zeker als je een risicovolle sport doet, leerde ik jaren geleden al. Dat dat permanente gevolgen kon hebben ook, maar dat was anders, anders dan ziek zijn. Ziek zijn voelde toch als falen van mijn lichaam, ziek zijn bracht meer onzekerheid en angst. Het leerde mij ook hoe ik zelf als arts wilde zijn en wat er mogelijk is. Hoe ik met een zeer plotseling ontregeld ernstig (eosinofiel) astma en osteomyelitis toch een medaille op de paralympische spelen in Tokyo haalde. En wel met roeien, bij uitstek een sport waarbij ademen toch wel cruciaal is. Hoe ik een team vormde met mijn behandelend artsen en belangrijker nog hoe ik een betere dokter werd. Hoe ik mezelf meer rust gunde in plaats van als echte topsporter altijd maar door te razen. Hoe ik leerde om gaan met mijn angsten als patiënt en dit leerde bespreken met mijn behandelend arts zonder me een aansteller te voelen. Hoe ik leerde loslaten wat ik dacht te weten. Dat wil ik jullie graag vertellen.

Workshops

Medical Business 

Tegenwoordig wordt al vroeg in de opleiding geneeskunde gesproken over medisch leiderschap. En tijdens de masterfase is het begrip al helemaal niet meer weg te denken. Inmiddels is het wel duidelijk dat de arts van nu meer is dan een clinicus alleen. Aan de andere kant lijkt medisch leiderschap een containerbegrip te zijn. Wanneer is iemand een goed medisch leider? Wat is eigenlijk goed leiderschap? En hoe zie jij jezelf als medisch leider in de toekomst? En nu?  

Gelukkig zal Stichting Medical Business jullie uit de brand helpen bij deze vragen. In de opleiding wordt veel te weinig aandacht besteed aan de bestuurlijke, organisatorische en financiële kanten van de zorg; terwijl kennis hiervan wél heel belangrijk is om wegwijs te worden in de Nederlandse zorg. Medical Business organiseert daarom masterclasses, summer academies en andere evenementen om jullie hier het één en ander in bij te brengen.

Tijdens deze workshop zetten we het begrip leiderschap in een goed daglicht en helpen we jullie op weg met het worden van een arts die ook verstand heeft van zaken!

Dokters in debat

Dokters In Debat

In deze workshop word jij klaargestoomd om je te laten horen in het maatschappelijk debat. Onder leiding van ervaren trainers leer je handige debatvaardigheden die direct toepasbaar zijn. Nieuwsgierig? Schrijf je in! Zie ook: www.doktersindebat.com

Corparis

Ontdek je talent!
In de studie geneeskunde leer je veel, werk je hard en ontwikkel je jezelf met de ambitie om straks als arts aan het werk te gaan. Sommige hebben al een duidelijk beeld van hun carrière, anderen zijn dit nog aan het ontdekken. De keuze is reuze. Daarom is het extra belangrijk om goed te kijken naar wat bij jou past. Vraag jij jezelf wel eens af: “Wat vind ik nu écht belangrijk?” en “Wat sluit aan bij mij als persoon?”.

Tijdens deze workshop gaan we het hebben over wat jij belangrijk vindt, wat jouw kwaliteiten en talenten zijn én hoe je deze kan inzetten in jouw werk als arts, maar wellicht ook in andere rollen. Hoe beter je dit weet, hoe beter je kunt nadenken over hoe je je talenten kan inzetten in jouw loopbaan. De specialisten van Corparis helpen je hierbij graag. Voor meer informatie over Corparis klier hier.

TalentCare

Persoonlijk Leiderschap voor jonge dokters: Neem regie over je eigen ontwikkeling

Als dokter in spé sta je voor belangrijke keuzes die bepalend kunnen zijn voor de rest van je carrière. Welk specialisme heeft mijn voorkeur? Wil ik binnen of buiten het ziekenhuis werken? Moet ik promoveren om in opleiding te komen?

Maar hoe zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk de regie houdt over je carrière, en je keuzes maakt waar je als mens én als dokter gelukkig van wordt?

Bij TalentCare geloven we in de kracht van persoonlijk leiderschap. Het betekent dat jij je leven én daarmee ook je carrière kunt leiden op jouw eigen voorwaarden. Persoonlijk leiderschap vraagt om lef en nieuwsgierigheid en zorgt ervoor dat jij je leven vorm geeft op een manier die voor jou goed voelt.

Tijdens deze workshop leer je meer over persoonlijk leiderschap in combinatie met onze 3-fasen aanpak en krijg je een aantal concrete tips aangereikt zodat je het initiatief voor jouw ontwikkeling bij jezelf houdt.

Froukje Verdam

Zelfzorg voor de jonge dokter

De workshop van Froukje Verdam zal in het thema staan van zelfzorg voor de jonge dokter. Geneeskunde is leuk, leerzaam en intensief. Je wordt een betrokken dokter, en houdt je staande in een veeleisende omgeving. Je maakt lange dagen, en niet elk leerklimaat past bij je. De uitdaging is om balans te vinden tussen enerzijds je ontspanning, sport, sociale activiteiten, en anderzijds je studie/coschappen/werk/dienst etc.

Als je leven in een theater plaats zou vinden, hoe zorg je dan dat je van toeschouwer, naar deelnemer, naar regisseur groeit? Dat begint bij onderzoeken waar jij voor staat en wat jij wil, wat je nodig hebt. Dan wordt het makkelijker om te beslissen wat voor type patiënten bij jou past, wat voor werkomgeving, en welk vak. In deze interactieve workshop krijg je inzichten, tips en oefeningen die je helderheid bieden en je helpen om je balans te bewaren.

Locatie

Het evenement zal plaatsvinden in de Jaarbeurs te Utrecht, als centrale plek in het land. De congreszaal Supernova vind je in het Event & Exhibtion Centre, boven de hallen. Bij binnenkomst in de centrale hal vind je aan de linkerkant roltrappen en een lift. Via de roltrappen of de lift kom je uit bij Media Plaza en Supernova, waar een gastvrouw of –heer je ontvangt.

De dagindeling wordt gebaseerd op het thema Medisch Leiderschap. In het eerste deel van de middag wordt begonnen met enkele plenaire lezingen door bekende sprekers die toelichten hoe de genoemde rollen in hun carrière tot uiting zijn gekomen. In het vervolg van de middag wordt de nadruk gelegd op workshops van maximaal één uur, waarin deelnemers en sprekers dieper op een vraagstuk in kunnen gaan. Gedurende de hele dag zal er een centrale informatiemarkt toegankelijk zijn waar deelnemers elkaar en partners kunnen ontmoeten. Deze centrale plek geldt als ‘marktplein’ om nieuwe connecties te leggen. Naast een pauze op de informatiemarkt biedt ook de borrel aan het eind van de middag gelegenheid met elkaar in gesprek te gaan. 

Jaarbeurs is perfect bereikbaar met het openbaar vervoer. De locaties liggen pal naast station Utrecht Centraal en er stoppen doorlopend bussen en trams bij halte Jaarbeursplein. Kom je met de trein? Dan volg je vanaf station Utrecht Centraal de borden ‘Jaarbeursplein’. Binnen enkele minuten sta je in het Beatrixgebouw en als je de weg oversteekt kom je uit bij het Event & Exhibition Centre. Check voor je vertrek actuele reistijden- en informatie of plan je reis via 9292.

Kom je op de fiets naar Jaarbeurs? Kijk dan op de onderstaande plattegrond waar de locatie waar je naar toe gaat zich bevindt en waar je het beste je fiets kunt stallen. Het is verboden om je fiets voor het Beatrixgebouw te parkeren. Op parkeerterrein P3 vind je een fietsenstalling. Deze fietsenstalling is niet overdekt en stallen is op eigen risico. Daarnaast zijn er ook twee overdekte en bewaakte fietsenstallingen van NS in de omgeving: op het Jaarbeursplein en fietsenstalling Knoop. De eerste 24 uur stal je je fiets hier gratis. Let op: je hebt hiervoor wel een OV-chipkaart nodig.

Kom je met de auto naar Jaarbeurs dan is het handig om van te voren te kijken welk parkeerterrein het dichtstbij de Jaarbeurs-locatie van jouw bezoek is. Bekijk hiervoor de plattegrond. We adviseren je om onderstaand navigatieadres van het betreffende parkeerterrein aan te houden of vanaf de Ring Utrecht de blauwe ANWB-borden met daarop de aanduiding ‘Jaarbeurs’ te volgen.