Lange wachttijden voor coschappen vormen een groeiend probleem!

Lange wachttijden voor coschappen vormen een groeiend probleem!

Uit recent onderzoek van De Geneeskundestudent blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor coschappen aan de medische faculteiten is gestegen van ruim 6 maanden naar meer dan 9 maanden. Deze toename is vooral zichtbaar bij faculteiten zoals de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Nijmegen, waar de wachttijd voor 2023 respectievelijk 14,5 maanden en 11 maanden bedraagt.

🔍 Hoe vullen studenten de wachttijd in? 42,7% van de studenten kiest voor een betaalde baan, terwijl 30% ontspanning (zoals reizen) verkiest. Een kleiner percentage besteedt tijd aan vrijwilligerswerk, een andere studie, of doet masteronderzoek.

đź’ˇ Hoe kunnen we dit probleem aanpakken?

  • Meer flexibiliteit in coschapsplanning – Faculteiten met een flexibele start (zoals Groningen, Utrecht en Maastricht) laten zien dat een flexibele volgorde in coschappen kan bijdragen aan kortere wachttijden.
  • Meer coschapplaatsen creĂ«ren – Door uitbreiding van coschaplocaties bij bijvoorbeeld verpleeghuizen, jeugdartsen en extramurale instellingen zoals GGD’s kan de druk op de huidige coschapplaatsen worden verlicht. Kijk tevens naar opties om coschapplekken te creĂ«ren op locaties die wellicht verder van de universiteit liggen, en regel hierbij huisvesting voor de coassistenten.

📢 Er is zeker ruimte voor verbetering en daarom moet er gekeken worden naar structurele oplossingen. Samen kunnen we werken aan kortere wachttijden en een betere planning voor toekomstige artsen!

Lees voor meer informatie het naslagdocument en zie ook onze infographic.

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten