Tegemoetkoming
Coassistenten in perifere ziekenhuizen hebben sinds 1 januari 2020 recht op een onkostenvergoeding (tegemoetkoming) van 100 euro per maand. Toch is het niet alle co’s gelukt om daadwerkelijk geld op hun rekening gestort te krijgen, en komen er bij De Geneeskundestudent en de LAD veel vragen
Over de tegemoetkoming
Tegemoetkoming coassistenten: hoe is dat geregeld?
Als je coschappen gaat lopen, is het wel zo prettig als je een onkostenvergoeding krijgt. De afgelopen jaren is dit in diverse cao’s geregeld. In welke instelling krijg je welke vergoeding en hoe hoog is die eigenlijk? De Geneeskundestudent en de LAD zetten het voor je op een rij.
De Geneeskundestudent en de LAD (de werknemersorganisatie die de arbeidsvoorwaardelijke belangen van coassistenten vertegenwoordigt) zetten zich al lange tijd in voor een financiële tegemoetkoming voor coassistenten. In onze ogen hebben alle coassistenten recht op een tegemoetkoming, ongeacht waar ze op dat moment hun coschappen lopen. FBZ, de cao-partij die namens LAD-leden onderhandelingen voert en dus ook namens de co’s, heeft de afgelopen jaren verschillende successen behaald. Hieronder vind je een overzicht.
Waar ontvang je als coassistent een tegemoetkoming?
In 2018 kwam de eerste doorbraak. In de Cao UMC werd voor het eerst vastgelegd dat coassistenten tijdens de coschappen in universitaire ziekenhuizen een vergoeding van € 100 bruto per maand ontvangen.
Na lange onderhandelingen én de succesvolle actie #breekeenlansvoordeco lag er eind 2019 een akkoord voor de Cao Ziekenhuizen. De tegemoetkoming is hier iets anders geregeld dan in de Cao UMC: coassistenten die coschappen lopen in een algemeen ziekenhuis of revalidatie-instelling, ontvangen niet ‘automatisch’ een tegemoetkoming, maar kunnen hun onkosten declareren tot een maximum van 100 euro per maand.
Eind 2021 volgde ook de ggz, toen een akkoord voor een nieuwe Cao GGZ werd gesloten. Vanaf 1 september 2022 krijgen coassistenten een onkostenvergoeding van 100 euro per maand betalen als zij twee maanden of langer in een instelling een coschap lopen.
Het volgende succes werd in maart dit jaar door de onderhandelaars van FBZ bereikt binnen de verpleeg-, verzorgingshuizen, thuiszorg en jeugdgezondheidzorg. In de Cao VVT is afgesproken dat coassistenten bij een VVT-instelling met ingang van 1 maart 2022 een onkostenvergoeding van 100 euro per maand krijgen.
Als laatste ontwikkeling werd door de onderhandelaars van de cao-partij FBZ een stagevergoeding in de gehandicaptenzorg vastgelegd van 100 euro bruto per week bij coschappen van ten minste 24 uur per week. Dit werd vastgelegd in de Cao Gehandicaptenzorg en gaat in op 1 juli 2022.
Loop je coschappen en heb je recht op een tegemoetkoming volgens bovenstaande bepalingen, maar krijg je die niet? Als je lid bent van De Geneeskundestudent/LAD kun je dan terecht bij de juristen van de LAD. Je hebt recht op 10 uur gratis rechtshulp per jaar. Kijk voor meer informatie op de site van de LAD.
Leden

projectleider