Tegemoetkoming

Al jaren pleit De Geneeskundestudent voor een vergoeding voor coassistenten. Er zijn de laatste jaren een aantal belangrijke ontwikkelingen geweest binnen dit onderwerp. Hieronder volgt een chronologisch overzicht met alle belangrijke ontwikkelingen.

Februari 2015
In de Eerste Kamer wordt de Wet studievoorschot hoger onderwijs aangenomen. Belangrijke consequentie voor studenten is dat de basisbeurs hiermee komt te vervallen.

Maart 2015
De werkgroep tegemoetkoming coassistenten wordt opgericht. In deze landelijke werkgroep zijn het LOCA (Landelijk Overleg Coassistenten), het LMSO (Landelijk Medisch Studenten Overleg) en De Geneeskundestudent vertegenwoordigd.

Oktober 2015
De petitie ‘Masterstudent geneeskunde dupe van nieuwe leenstelsel’ wordt gestart. In 1,5 week tijd worden bijna 22.000 handtekeningen opgehaald. Onder hen zijn vele studenten en ouders, maar ook artsen en opleiders spreken hun zorgen uit over de positie van coassistenten in het nieuwe leenstelsel. Op 27 oktober wordt de petitie in de Tweede Kamer aangeboden aan de OCW Kamerleden.

27 oktober 2016
Onder de hashtag #ditdoetdeco werd een grootschalige actie gehouden op social media die zeer succesvol verliep. Nationale media zoals de NOS en RTL berichtten over de actie. Als gevolg stond het onderwerp weer hoog op de politieke agenda.

28 oktober 2016
Naar aanleiding van onder andere de actie ging de werkgroep 28 oktober in gesprek met toenmalig minister Bussemaker. Na meermaals te hebben gezegd dat ze onder de indruk was van onze actie bleef ze, niet geheel onverwachts, bij haar standpunt.

7 november 2018
We besloten in samenwerking met de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) om een andere koers in te zetten en tegemoetkoming te regelen via de cao’s. Na maandenlange onderhandelingen kreeg de LAD het daar voor elkaar om een tegemoetkoming te regelen voor de coassistenten in academische centra (umc’s).

Juni 2019
Na veel onderhandelingen, waarin de tegemoetkoming één van de hoofdpunten was, strandden de onderhandelingen en werden er acties aangekondigd, ook door De Geneeskundestudent.

22 augustus 2019
Honderden geneeskundestudenten, artsen en zorgprofessionals hebben op 22 augustus één ding duidelijk gemaakt: er moet een tegemoetkoming komen voor álle coassistenten. Op Facebook, Instagram en Twitter werden massaal foto’s en filmpjes gedeeld waarin een lans werd gebroken voor de co, waardoor we lange tijd trending topic waren op Twitter.

14 december 2019
In de nacht van 13 op 14 december zijn werknemersorganisaties en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) tot een cao-resultaat gekomen waarin ook een onkostenvergoeding van 100 euro per maand voor coassistenten is opgenomen.