
Veel geneeskundestudenten voelen zich onvoldoende voorbereid op het werken met een diverse patiëntenpopulatie. Dit blijkt uit recent onderzoek van De Geneeskundestudent onder bachelor- en masterstudenten geneeskunde. Om bij te dragen aan een representatiever curriculum en een inclusiever leerklimaat, heeft De Geneeskundestudent een praktische handreiking ontwikkeld voor docenten, onderwijskundigen en andere betrokkenen in het medisch onderwijs.
Uit het onderzoek blijkt dat slechts 46,9% van de bachelorstudenten vindt dat zij voldoende onderwijs over diversiteit krijgen. Onder masterstudenten ligt dit percentage zelfs nog lager: 31,4%. Ook ervaart slechts een minderheid van de studenten dat het lesmateriaal een diverse patiëntenpopulatie weerspiegelt (43,9% van de bachelor- en 27,7% van de masterstudenten). Opvallend is dat masterstudenten vaker dan bachelorstudenten aangeven dat er sprake is van stigmatiserende of stereotiepe voorbeelden in het lesmateriaal. Zo wordt in hiv-casussen opvallend vaak een homoseksuele patiënt opgevoerd, wat kan bijdragen aan onbewuste vooroordelen.
Om deze tekortkomingen aan te pakken heeft de projectgroep Diversiteit en Selectie samen met expert Chantal van Andel (D&I adviseur Erasmus MC) een handreiking vol concrete suggesties en praktische tips ontwikkeld. De handreiking helpt onderwijskundigen bij het creëren van inclusiever onderwijs door aandacht te besteden aan inclusief taalgebruik, representatieve afbeeldingen en het integreren van diversiteit in toetsing en casuïstiek.
Waarom is diversiteit in het medisch onderwijs belangrijk?
Een gebrek aan diversiteit in het onderwijs kan leiden tot blinde vlekken in diagnostiek en behandeling. Verschillende aandoeningen kunnen zich immers anders manifesteren afhankelijk van etniciteit, geslacht of gender. Daarnaast draagt het actief verwerken van diversiteit bij aan het tegengaan van stereotypering en bevordert het een onbevooroordeelde en holistische benadering van zorg. Zo werken we samen aan een artsenpopulatie die beter aansluit bij de diversiteit van onze samenleving.
Hoe kun jij bijdragen?
Deel de handreiking in jouw netwerk of onderwijsinstelling.
Klik hier voor onze handleiding.