20 november landelijke ‘ziekenhuisstaking’: wat doen de co’s?

De media staat er bol van: op 20 november aanstaande is de eerste landelijke ziekenhuisstaking in de geschiedenis. Een van de eisen van werknemers is een tegemoetkoming voor coassistenten (#breekeenlansvoordeco). De animo voor actievoeren onder werknemers in groot: al 83 ziekenhuizen geven aan om een zogeheten zondagsdienst te draaien. Hoe ziet zo’n zondagsdienst er eigenlijk uit? En kunnen coassistenten meedoen? We zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.

 1. Waarom actie?
  Medewerkers van de ziekenhuizen en vakbonden zijn het niet eens met het loonbod en de voorgestelde verslechteringen voor de nieuwe Cao Ziekenhuizen. Ondanks dat er al sinds het begin van de zomer actie wordt gevoerd, komt werkgeversorganisatie NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) niet met een goed voorstel.
 2. Geen echte staking
  Ziekenhuiszorg is altijd nodig, 24 uur per dag en 7 dagen per week. Daarom kunnen werknemers niet ‘zomaar’ het ziekenhuis een dag sluiten. De hardste actievorm die ingezet kan worden is de zondagsdienst (oftewel ‘ziekenhuisstaking’). Tijdens die dag wordt op een doordeweekse dag 24 uur lang gewerkt alsof het weekend is. Er zijn geen geplande of electieve opnames, met uitzondering van spoedopnames. Ook opnames op de IC, kraam/couveuse-afdeling en de afdelingen oncologie en hartbewaking zijn uitgezonderd. In veel ziekenhuizen worden voor niet-spoedeisende behandelingen kinderen en oncologische patiënten zoveel mogelijk ontzien. Tijdens een zondagsdienst kunnen werknemers ludieke activiteiten verrichten om de actie kracht bij te zetten.
 3. Niet in UMC’s
  Werknemers in UMC’s doen niet mee met de acties voor een betere Cao Ziekenhuizen. Logisch, want zij vallen onder de Cao Ziekenhuizen.
 4. Coassistenten zijn geen werknemers
  Om actie te voeren voor een goede Cao Ziekenhuizen is het wel zaak dat je onder die cao valt. Coassistenten zijn officieel geen werknemer van het ziekenhuis. Daarom mogen zij die dag niet in werktijd actievoeren. Wel mogen coassistenten in hun lunchpauze meedoen met de ludieke acties die georganiseerd worden.
 5. Tegemoetkoming
  De Geneeskundestudent en de LAD doen hun best om een tegemoetkoming voor coassistenten in de Cao Ziekenhuizen vast te leggen. Tot voor kort kregen wij van de het idee dat ze helemaal niets voelt voor een tegemoetkoming. Toch lijkt de NVZ nu te draaien. In een brief aan de voorzitters van werknemersorganisaties schrijft de NVZ dat ze coassistenten een tegemoetkoming van € 100,- wil geven. Betekent dit nu dat de tegemoetkoming geregeld is? Nee, helaas nog niet: de cao-partijen zijn nog niet weer aan het onderhandelen, dus niets staat nog vast. Aan de onderhandelingstafel kan de NVZ zich zomaar bedenken. Wél is het gunstig dat de NVZ op dit punt lijkt te schuiven.

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten