#Breekeenlansvoordeco groot succes dankzij jullie!

Honderden geneeskundestudenten, artsen en zorgprofessionals hebben gisteren één ding duidelijk gemaakt: er moet een tegemoetkoming komen voor álle coassistenten. Op Facebook, Instagram en Twitter werden massaal foto’s en filmpjes gedeeld waarin een lans werd gebroken voor de co, waardoor we lange tijd trending topic waren op Twitter. We willen jullie daarom bedanken voor jullie inspanningen: dankzij jullie is de actie een groot succes geworden!

Doel van de actiedag was om de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen duidelijk te maken dat coassistenten in algemene ziekenhuizen een tegemoetkoming moeten krijgen. Nu krijgen co’s in algemene ziekenhuizen dat nog niet, terwijl ze in umc’s wél een tegemoetkoming krijgen. Dat leidt tot ongelijkheid en is niet goed voor de toegankelijkheid van de studie, benadrukte Amir Abdelmoumen, voorzitter van De Geneeskundestudent, in diverse interviews, zoals in Medisch Contact en Zorgvisie. De actie bleef ook niet onopgemerkt in landelijke media, zo besteedde Radio EenVandaag er ook aandacht aan, beluister hier het fragment (23 augustus 15:00 tot 16:00 vanaf 51 min 50 seconden).

Bekende artsen 
In aanloop naar 12.00 uur deelden De Geneeskundestudent en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband via hun social media kanalen filmpjes van bekende artsen die een lans braken voor de co, zoals Marcel Levi, Wanda de Kanter, Sander de Hosson, KNMG-voorzitter René Héman en Bertho Nieboer. Om 12.00 uur was de beurt vervolgens aan jullie én aan artsen/zorgprofessionals. Daar werd massaal gehoor aan gegeven.

Hoe nu verder?
De actie is niet onopgemerkt gebleven en dat was precies ons doel! De tegemoetkoming moet worden geregeld in de Cao Ziekenhuizen. Naast de tegemoetkoming zijn de onderhandelingen voor die cao ook op andere punten vastgelopen. Daarom worden vanaf medio september door heel Nederland zondagsdiensten gevoerd. Dat, samen met jullie succesvolle actiedag, moet ertoe leiden dat de druk op de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen zo groot wordt, dat er opnieuw wordt onderhandeld en er eindelijk goede afspraken kunnen worden gemaakt. We houden jullie op de hoogte over de voortgang!

Compilatie van de dag

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten