#Breekeenlansvoordeco: jij doet toch ook mee?

Je hebt er ongetwijfeld al over gehoord: op 22 augustus organiseren De Geneeskundestudent en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) een actiedag voor coassistenten, omdat we vinden dat álle coassistenten (en dus niet alleen de co’s in umc’s) een tegemoetkoming verdienen. Wil jij ons helpen om dat te realiseren? Doen dan ook mee aan #breekeenlansvoordeco!

In 2016 heeft De Geneeskundestudent de actiedag #ditdoetdeco georganiseerd, waarbij geneeskundestudenten filmpjes en foto’s deelden waarin ze op een houtje beten. Doel was om de politiek duidelijk te maken dat er een vergoeding moet komen. Helaas lukte dat niet, waarna vervolgens werd geprobeerd om in cao’s een vergoeding te realiseren. Eind vorig jaar lukte dat in de Cao UMC: coassistenten in umc’s krijgen sinds dit jaar een tegemoetkoming van € 100 per maand. In de Cao Ziekenhuizen is het echter nog niet geregeld en daarom organiseren we nu deze actiedag. De onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen zijn namelijk vastgelopen en dus is er nog steeds geen tegemoetkoming voor coassistenten in perifere ziekenhuizen. Tijdens de actiedag willen we de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen duidelijk maken dat die er écht moet komen, liefst voor alle co’s, ongeacht waar ze coschappen lopen.

Wat kun jij doen?
De LAD en De Geneeskundestudent vragen artsen om in een kort filmpje symbolisch een lans voor coassistenten te breken, door bijvoorbeeld een spatel of houtje doormidden te breken. Al die filmpjes delen we op 22 augustus op social media. Hoe meer filmpjes en foto’s er komen, hoe groter de kans op succes, dus doe ook mee aan deze actie:

  1. Maak een foto of filmpje waarop je een ‘lans’ breekt (of doe dat samen met andere co’s in jouw ziekenhuis). Gebruik hiervoor een tongspatel, roerstaafje of potlood.
  2. Deel op 22 augustus, liefst om 12.00 uur, jouw foto/filmpje op social media met de hashtag: #breekeenlansvoordeco.
  3. Wil je de foto of het filmpje niet delen op je eigen account maar wel meedoen? Stuur dan jouw foto of filmpje naar breekeenlansvoordeco@degeneeskundestudent.nl, zodat wij het kunnen delen op Facebook, Instagram en Twitter.

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten