Campagneweek Mentale Gezondheid

Afgelopen week heeft De Geneeskundestudent op Instagram een online campagneweek gehouden die in het teken stond van Mentaal Welzijn onder geneeskundestudenten. Het doel van deze campagne was het creëren van bewustwording, aandacht voor het herkennen en preventie van stress en burn-out.

Hierbij de highlights nogmaals op een rijtje:
• Uit de enquête van De Geneeskundestudent (2022) blijkt dat 27% van de bachelorstudenten en 34,2% van de coassistenten een hoog tot zeer hoog risico heeft op burn-out. Het percentage voor coassistenten is zelfs gestegen ten opzichte van 2021 (28,4%).
• Uit diezelfde enquête blijkt dat 50% van de geneeskundestudenten meer behoefte heeft aan ondersteuning op het gebied van mentaal welzijn. We zullen ons gaan inzetten om jullie meer ondersteuning aan te bieden, maar gaan ook in gesprek om te kijken waar er op de faculteit meer ondersteuning geboden kan worden.
• Het is belangrijk om stil te staan bij klachten die mogelijk verband hebben met stress en/of burn-out. Zo kun je mogelijke burn-out klachten herkennen:
1) een geestelijk uitgeput gevoel, minder energie;
2) verminderd belangstelling of enthousiasme;
3) moeite met concentreren, nadenken en aandacht behouden;
4)sneller geëmotioneerd en/of geïrriteerd zijn.
o Het is belangrijk om klachten te herkennen bij jezelf en bij anderen.
o Het nog belangrijker is om mentaal welzijn bespreekbaar te maken. Heb het erover met je medestudenten, coaches of mentoren.
• We willen jullie ook nog een aantal tips meegeven:
o Zorg goed voor jezelf: een goede nachtrust en voldoende lichaamsbeweging zijn daarbij belangrijk.
o Voldoende gezond eten is essentieel.
o Prioriteer in je vrije tijd zaken waar je energie van krijgt.
o Zeg wat vaker nee.
o Download een app om je te helpen ontspannen of je drukke agenda wat te ordenen. Voorbeelden van apps zijn Calm, Headspace en Any.do.

De gehele campagne is terug te zien op de Instagram van De Geneeskundestudent (@degeneeskundestudent), dus neem vooral een kijkje voor meer informatie en deel het met je medestudenten of collega’s!

Wil je meer weten over mentale gezondheid? Lees dan het recent verschenen rapport, inclusief enquêteresultaten van 2021.

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten