De 15 meest gestelde vragen over de tegemoetkoming voor coassistenten

Coassistenten in perifere ziekenhuizen hebben sinds 1 januari 2020 recht op een onkostenvergoeding (tegemoetkoming) van 100 euro per maand. Bij De Geneeskundestudent komen veel vragen binnen over de praktische uitwerking hiervan. Mag je bijvoorbeeld de factuur voor het collegegeld 2019/2020 declareren? En krijg je ook een tegemoetkoming tijdens je semi-artsstage/oudste coschap? We zetten we meest gestelde vragen en antwoorden voor je op een rij.

 1. Vanaf wanneer heb ik recht op de tegemoetkoming?
  In de Cao Ziekenhuizen is afgesproken dat de tegemoetkoming ingaat op 1 januari 2020. Dus je hebt recht op een tegemoetkoming voor alle coschappen in algemene/perifere ziekenhuizen die je na die datum hebt gelopen. Je krijgt dus geen tegemoetkoming over coschappen die je in 2019 hebt gelopen.
 2. Ik heb over mijn eerdere coschappen in 2020 nog geen tegemoetkoming ontvangen. Heb ik daar nog wel recht op?
  Ja, hier heb je recht op. Het is wel verstandig om hier zo snel mogelijk achteraan te gaan. Probeer de tegemoetkoming bij huidige en toekomstige coschappen uiterlijk binnen enkele weken na het eindigen van je coschap te declareren.
 3. Welke kosten kan ik declareren?
  De tegemoetkoming is afgesproken in de vorm van een onkostenvergoeding. Je moet dus zelf kosten hebben gemaakt, die je vervolgens kunt declareren bij het ziekenhuis. De kosten die je declareert moeten relevant zijn voor je studie. Denk hierbij aan klompen, een studieboek, collegegeld of instellingsgeld of lunch tijdens je dienst.
 4. Mag ik mijn collegegeld ook declareren?
  Ja dat mag. De Geneeskundestudent heeft zich hard gemaakt voor een regeling die zo praktisch mogelijk is voor coassistenten. Hierdoor mag je nu ook de factuur indienen van je collegegeld.
  Voorbeeld: Een factuur van het collegegeld 2019/2020 mag je indienen voor coschappen die je hebt gelopen van januari t/m augustus dit jaar. De factuur van 2020/2021 mag je indienen van september 2020 tot en met augustus 2021.
 5. Hoe dien ik een declaratie in?
  Dit verschilt per ziekenhuis. Informeer bij de afdeling personeelszaken in het ziekenhuis hoe zij invulling geven aan de regeling. Belangrijk is dat je een kopie van de bonnetjes of de factuur aanlevert bij de declaratie.
 6. Hoe wordt de hoogte van de vergoeding berekend als ik maar een deel van een maand coschappen loop?
  Je hebt recht op € 100,- tegemoetkoming per kalendermaand. Teruggerekend is dat € 4,60 per coschapdag (€ 1200 onkostenvergoeding per jaar/261 coschapdagen = € 4,60 per dag). Ziekenhuizen vergoeden de tegemoetkoming per gelopen coschapdag.
 7. Vallen reiskosten onder de tegemoetkoming?
  Nee, hier zijn aparte vergoedingen voor. Als eerste kun je gemaakte reiskosten declareren bij je faculteit. Is niet alles gedekt? Declareer dan het restbedrag bij het ziekenhuis, in de cao is hier een aparte regel over opgenomen. Besef wel dat de reiskostenvergoeding per ziekenhuis verschillend is en niet altijd kostendekkend.
 8. Krijg ik ook een tegemoetkoming voor de semi-artsstage en keuzestage?
  Ja, voor beide stages krijg je ook de tegemoetkoming net als bij reguliere coschappen.
 9. Krijg ik een tegemoetkoming voor mijn wetenschapsstage?
  Nee, je krijgt geen tegemoetkoming voor de wetenschapsstage. Dit is geen coschap.
 10. Krijg ik ook een tegemoetkoming voor coschappen in een verpleeghuis, huisartspraktijk of in een GZZ-instelling?
  Nee, er zijn vooralsnog alleen afspraken gemaakt met de werkgevers in umc’s en perifere ziekenhuizen. Wij zijn echter wel van mening dat alle coassistenten een tegemoetkoming moeten krijgen. De Geneeskundestudent blijft hieraan werken.
 11. Heb ik recht op de tegemoetkoming gedurende de tijd dat er geen coschappen waren vanwege covid-19?
  Nee, je krijgt het per dag dat je daadwerkelijk een coschap hebt gelopen.
 12. Mijn ouders betalen het collegegeld, mag ik de factuur dan alsnog declareren?
  Ja, je hoeft geen betaalbewijs aan te leveren alleen de factuur. Wie de rekening daadwerkelijk heeft betaald is dus niet relevant.
 13. Mag ik de factuur van het collegegeld over collegejaar 2019/2020 die ik in september heb betaald ook nog in 2020 declareren?
  Zeker, je mag die rekening het hele collegejaar declareren.
  Voorbeeld : Een factuur van het collegegeld 2019/2020 mag je indienen voor coschappen die je hebt gelopen van januari t/m augustus dit jaar. De factuur van 2020/2021 mag je indienen van september 2020 tot en met augustus 2021.
 14. Mag ik de factuur van één collegejaar bij verschillende ziekenhuizen declareren?
  Ja, je mag dezelfde factuur blijven declareren. Het totale gedeclareerde bedrag mag echter niet meer zijn dan het totaalbedrag van de factuur.
 15. Waarom zijn de regelingen in UMC’s en perifere ziekenhuizen niet hetzelfde?
  De tegemoetkoming voor coassistenten is niet in de wet opgenomen maar in de cao. Er geldt een andere cao in umc dan in perifere ziekenhuizen.

Geen tegemoetkoming?

Naar aanleiding van meerdere mailtjes van jullie (waarvoor dank!) over ziekenhuizen die niet wilden meewerken met de tegemoetkoming is er contact opgenomen met de werkgeversorganisatie NVZ. De onderhandelaar van de LAD heeft het probleem bij het overleg met de bonden aangekaart. De NVZ heeft hierop aangegeven de ziekenhuizen nogmaals te informeren dat het de bedoeling is dat co’s een tegemoetkoming ontvangen. Mochten jullie alsnog problemen ervaren hierin, laat het dan vooral weten. We zullen dan de problemen opnieuw aankaarten.

Mijn vraag staat er niet tussen

Heb je een vraag en staat het antwoord hier niet tussen? Of loop je tegen problemen aan bij het verkrijgen van de tegemoetkoming/vergoeding? Stuur dan een e-mail naar info@degeneeskundestudent.nl.

Lees meer over Tegemoetkoming

Coassistenten in perifere ziekenhuizen hebben sinds 1 januari 2020 recht op een onkostenvergoeding (tegemoetkoming) van 100 euro per maand. Per 1 juli 2023 zal dit…

Lees verder

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten