Op stoom voor klimaatvriendelijke zorg

We kunnen er niet meer omheen: de klimaatcrisis en de gezondheidszorg zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar aan de ene kant de zorgsector verantwoordelijk is voor een groot deel van de CO2-uitstoot in Nederland (maar liefst 7%), heeft aan de andere kant klimaatverandering grote negatieve effecten op onze gezondheid – en dus ook op de gezondheidszorg. Als vertegenwoordiger van toekomstige artsen wil De Geneeskundestudent laten zien dat juist ook onze generatie haar verantwoordelijkheid wil nemen in de klimaatcrisis. De projectgroep Duurzaamheid werkt daarom hard aan allerlei groene initiatieven. Maar waar houden zij zich op dit moment precies mee bezig? Hierbij een paar updates:

Analyse van onze eigen voetafdruk
Om bij onszelf te beginnen, gaan we binnenkort een analyse uitvoeren van de CO2-voetadruk van De Geneeskundestudent als organisatie. Deze analyse moet aantonen waar winst te behalen is voor verduurzaming en hoe we het best en snelst naar nul CO2-uitstoot netto kunnen toewerken. De ervaringen die we hierbij opdoen, willen we graag delen met andere vertegenwoordigers of lokale partijen om hen te helpen bij het vergroenen. Op die manier kunnen we echt samen op weg naar een klimaatneutrale toekomst.

Workshop tijdens KNMG Carrièrebeurs
Een belangrijke partij waar we momenteel al mee samenwerken, is de KNMG. Zo vond op 7 maart het webinar “Klimaatverandering: jouw zorg?” plaats, in opmars naar de KNMG Carrièrebeurs op 18 juni. Mocht je dit gemist hebben: de terugkijklink komt binnenkort online. Tijdens de Carrièrebeurs zal er mede namens De Geneeskundestudent een workshop worden gegeven over dingen die je als arts (in spe) zelf kunt doen om bij te dragen aan duurzamere zorg, zoals het werken met een green team. De kaartverkoop is inmiddels van start!

Implementatie onderwijs over Planetary Health
De implementatie van onderwijs over Planetary Health in het medische curriculum is een ander belangrijk thema. Recent is er een brief naar alle opleidingsdirecteuren geneeskunde gestuurd in samenwerking met IFMSA-NL, IMS en de O&O-studentadviseurs. De boodschap: implementeer met gepaste urgentie onderwijs over onder andere de gezondheidseffecten van klimaatverandering en duurzame zorg in het basiscurriculum. Daar denken wij als artsen van de toekomst graag over mee, bijvoorbeeld door de benodigde competenties verder uit te werken. Gelukkig biedt MED-ZERO – de koepel van duurzame onderwijsinitiatieven – binnenkort al een online cursus aan om studenten een eind op weg te helpen. Houd hun website in de gaten voor de link!

Geïnteresseerd of op zoek naar meer info? Kijk dan vooral eens op de projectgroeppagina ‘Duurzaamheid’ of stuur ons een mailtje.

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten