Instroom geneeskunde met verkeerde argumentatie verlaagd

Het kabinet heeft aangekondigd het aantal opleidingsplekken voor geneeskunde te verlagen van 3050 naar 3015 plaatsen, vanaf het studiejaar 2024-2025. Hoewel deze verlaging de kwaliteit van de geneeskundeopleiding kan verbeteren, heeft De Geneeskundestudent (DG) gemengde gevoelens hierover. De redenering is niet logisch. 

Dat zit zo: de instroom van de studenten in de opleidingen tandheelkunde en geneeskunde zijn aan elkaar gekoppeld. Dat houdt in dat een toegenomen behoefte aan tandartsen die leidt tot de noodzaak aan een grotere instroom van tandheelkundestudenten, automatisch een verlaging van de instroom van het aantal geneeskundestudenten tot gevolg heeft.  

Er zijn redenen waarom een vermindering van de instroom gunstig kan zijn voor de kwaliteit van de studie. Voorwaarde is wat DG betreft wel dat de financiering losgekoppeld wordt van het aantal studenten. Zo zijn er in de opleiding geneeskunde veel capaciteitsproblemen, zoals een hoge wachttijd voor toegang tot de coschappen, te weinig studiefaciliteiten, een hoge prestatiedruk en risico op burn-out. Hierover is recent een rapport van DG verschenen [link]. Er zijn dus wel degelijk argumenten aan te dragen om de instroom van het aantal studenten te verlagen, omdat de opleiding onder druk staat. De koppeling met de tandartsopleiding mag daartoe echter niet de reden zijn.  

Het volledige onderzoeksrapport tref je hier.

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten