Kom in actie voor een tegemoetkoming voor álle coassistenten #breekeenlansvoordeco

Vorig jaar is er een tegemoetkoming geregeld voor coassistenten die in een umc coschappen lopen. De Geneeskundestudent en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) vinden dat die tegemoetkoming er ook voor coassistenten in perifere ziekenhuizen moet komen, en daarbij hebben we jouw hulp nodig! Doe daarom mee aan onze actiedag #breekeenlansvoordeco op 22 augustus. Hieronder lees je wat je kunt doen.

Waarom willen we een tegemoetkoming?
De studie geneeskunde duurt twee jaar langer dan andere studies vanwege de coschappen, terwijl coassistenten moeilijk een bijbaantje kunnen nemen om hun studieschuld te beperken. Een werkweek van 50 uur is immers geen uitzondering. 
De Geneeskundestudent en de LAD vinden dat het welzijn van coassistenten een verantwoordelijkheid is van werkgevers en daar past een tegemoetkoming bij.

Waarom krijgen co’s in umc’s wel een tegemoetkoming?
In 2016 heeft De Geneeskundestudent de actiedag #ditdoetdeco georganiseerd, waarbij geneeskundestudenten massaal filmpjes en foto’s deelden waarin ze op een houtje beten. Doel was om de politiek duidelijk te maken dat er een vergoeding moet komen. Helaas gaf het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap geen gehoor aan die oproep. Dus werd vervolgens geprobeerd om in cao’s een vergoeding te realiseren. Eind vorig jaar lukte dat in de Cao UMC: coassistenten in umc’s krijgen sinds dit jaar een tegemoetkoming van € 100 per maand. Omdat perifere ziekenhuizen een andere cao hebben (de Cao Ziekenhuizen), krijgen co’s daar nog geen tegemoetkoming.

Waarom is een actiedag nodig?
De LAD heeft de afgelopen maanden onderhandeld over een nieuwe Cao Ziekenhuizen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), maar helaas zonder resultaat: de onderhandelingen zijn stukgelopen en dus is er nog steeds geen tegemoetkoming. Ook op andere punten (zoals werkdruk en een goed salaris) biedt de NVZ onvoldoende. Werknemers in ziekenhuizen voeren daarom deze zomer actie. Coassistenten kunnen daar niet aan meedoen (omdat ze geen werknemer zijn). Daarom organiseren we op 22 augustus een aparte actiedag voor co’s om duidelijk te maken dat die tegemoetkoming er écht moet komen. Het liefst voor alle co’s, ongeacht waar ze coschappen lopen.

Wat gaat er gebeuren op 22 augustus?
Om coassistenten op een positieve manier in de schijnwerpers te zetten, vragen we artsen een lans voor hen te breken. In een kort filmpje breken zij een spatel of houtje doormidden als symbool voor ‘breek een lans’, om daarmee aandacht te vragen voor de tegemoetkoming. Al die filmpjes worden op 22 augustus om 12.00 uur gedeeld op zoveel mogelijk social media kanalen.

Wat kun jij doen?
Om ons te helpen om de tegemoetkoming in no time ’trending’ te maken, hebben we het volgende verzoek: maak een kort filmpje of foto van jezelf (en eventueel andere geneeskundestudenten!) in jouw ziekenhuis waarin jij een spatel, potlood of houtje doormidden breekt. Deel dit filmpje op 22 augustus om 12:00 via Instagram, Facebook, Twitter of andere social media kanalen met de hashtag #breekeenlansvoordeco. Spoor daarnaast artsen (en verpleegkundigen) in jouw ziekenhuis aan om een filmpje te maken waarin zij de lans breken en deel dit de 22ste van augustus op social media. Hoe meer filmpjes, hoe meer impact!

Ook kunnen filmpjes ingestuurd worden naar breekeenlansvoordeco@degeneeskundestudent.nl, waar wij een selectie maken om het op onze actiepagina op Facebook en andere kanalen te delen.

Inspiratie nodig?

Bekijk het filmpje waarin neuroloog Suzanne Booij (voorzitter LAD) en coassistent Amir Abdelmoumen (voorzitter De Geneeskundestudent) een lans breken.

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten