Rechtszaak studentpromovendi

Begin 2022 heeft de rechter uitspraak gedaan over de zaak waarin MD/PhD student-promovendi in het UMCG een gelijke arbeidsovereenkomst aan die van hun collega’s eisten. Afgelopen maand volgde het hoger beroep.

In de eerste rechtszaak wees de rechter de vorderingen van de student-promovendi af, want de studenten wisten waar ze ja tegen hadden gezegd. Ze zijn akkoord gegaan met een overeenkomst waarin onderwijs, opleiding, begeleiding en facilitering de basis vormen. Dit is volgens de rechter een andere situatie in vergelijking met medewerkerspromovendi. Daarnaast hadden de student-promovendi recht op een beurs.

De 48 student-promovendi waren het niet eens met de uitspraak en gingen daarom eind maart dit jaar in hoger beroep. Ze betoogden dat ze geen studenten, maar werknemers zijn. De studenten leveren hetzelfde werk en hebben daarom recht op een gelijke arbeidsovereenkomst. Er is daarmee sprake van een arbeidsrelatie, want er wordt hetzelfde werk geleverd en de student-promovendi werken onder begeleiding.

In totaal zijn er 1500 studentpromovendi die meededen aan het experiment van het UMCG. De master geneeskundestudenten hadden nog geen masterdiploma, maar konden wel solliciteren voor een MD/PhD-traject. De coschappen worden afgewisseld met het doen van wetenschappelijk onderzoek. De student-promovendi hebben andere arbeidsvoorwaarden, dan andere promovendi, ondanks dat ze dezelfde werkzaamheden verrichten. Inmiddels heeft de minister besloten om het experiment niet te verlengen. Op 13 juni volgt de uitspraak van het hoger beroep.

In deze rechtszaak worden de student-promovendi bijgestaan door een jurist van de LAD. Als coassistent heb je, als je lid bent van De Geneeskundestudent, ook recht op 10 uur gratis juridische rechtshulp van de LAD. Wist je dit? Dit is een van de voordelen van een lidmaatschap bij ons. Kijk voor meer voordelen op: https://degeneeskundestudent.nl/over-ons/lid-worden/ En mocht je nog geen lid zijn, schrijf je dan snel in!

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten