Update #breekeenlansvoordeco: komt die tegemoetkoming voor de co’s er nog?

Zo’n anderhalve maand geleden had iedereen het erover: #breekeenlansvoordeco. Op 22 augustus was de hashtag urenlang trending topic op sociale media. Nu ben je vast benieuwd of een tegemoetkoming voor coassistenten in perifere ziekenhuizen ook echt in zicht is. We praten je in deze mail helemaal bij. Laten we bij het begin beginnen. Als je lid bent van De Geneeskundestudent word je tijdens je coschappen ook gratis lid van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD). De LAD komt op voor de werknemersbelangen van artsen (in spé) en is aangesloten bij werknemersorganisatie FBZ, die formeel de onderhandelingen voor cao’s doet. Tegemoetkoming voor alle co’s
Op dit moment onderhandelt LAD/FBZ voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen, dé cao voor perifere ziekenhuizen. In die cao is een tegemoetkoming voor coassistenten nog niet geregeld, in de Cao UMC wél. Wij als De Geneeskundestudent en de LAD vinden dat álle co’s een tegemoetkoming verdienen, ongeacht waar je coschappen loopt. Wij doen daarom ons best om die tegemoetkoming in de Cao Ziekenhuizen vast te leggen. Tot voor kort kregen wij van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de onderhandelingspartij namens de ziekenhuizen, het idee dat ze helemaal niets voelt voor een tegemoetkoming. Maar de laatste week lijkt ze haar standpunt iets bij te stellen. Dan toch wel?
Op 25 september is er informeel overleg geweest tussen werknemersorganisaties (waaronder ook LAD/FBZ) en de NVZ. Informeel overleg betekent dat er niet onderhandeld is, maar dat er is gekeken of er genoeg ruimte is om de onderhandelingen te hervatten. Totaal onverwacht presenteerde de NVZ tijdens dit overleg een ‘alternatief voorstel’, dat volgens de LAD/FBZ echter nog steeds onvoldoende is. Er stond weliswaar in dat ze een reiskostenvergoeding voor o.a. coassistenten zouden regelen, maar niets over de tegemoetkoming van € 100,- die LAD en De Geneeskundestudent eisen.

Voorzichtig positief
De NVZ heeft afgelopen week een brief gestuurd naar alle medewerkers in ziekenhuizen. In deze brief schrijft de NVZ dat ze coassistenten een tegemoetkoming van € 100,- wil geven. De NVZ erkent in de brief openlijk dat ze oog heeft voor coassistenten. Betekent dit nu dat de tegemoetkoming geregeld is? Nee, helaas nog niet: de cao-partijen zijn nog niet weer aan het onderhandelen, dus niets staat nog vast. Aan de onderhandelingstafel kan de NVZ zich zomaar bedenken. Wél is het gunstig dat de NVZ op dit punt lijkt te schuiven. We hopen dat met de zondagsdiensten die de komende tijd worden gedraaid de druk nog verder op te voeren, zodat de NVZ ook op andere punten werknemers in perifere ziekenhuizen tegemoetkomt. Intussen blijven we continu aandacht vragen voor de tegemoetkoming; en gelukkig krijgt de LAD/FBZ daarbij ook steun van de andere werknemersorganisaties.

Wil je op de hoogte blijven van de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen of heb je vragen hierover? Houd dan de website van de LAD

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten