De Geneeskundestudent bij EditieNL over een carrière als lijkschouwer: “Niet het eerste waar ik aan zou denken”

Uit een rapport van de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd blijkt dat er een groot landelijk tekort dreigt aan forensisch artsen. EditieNL vroeg De Geneeskundestudent waarom zo weinig geneeskundestudent een carrière in de forensische geneeskunde ambiëren.

“Je weet na je geneeskundestudie niet dat die optie er is,” zegt voorzitter Femke van de Zuidwind tegen EditieNL. Dat komt volgens bestuurslid Julia van den Over ook door de focus van de coschappen, “Die ligt op dit moment enorm bij de specialismen in het ziekenhuis.” Guido Reijnen, voorzitter van het Forensisch Medisch Genootschap betreurt dat. Volgens hem is het beeld van veel geneeskundestudenten dat forensisch artsen alleen maar lijkschouwers zijn onterecht: “Meer dan 90% van onze patiënten of cliënten leeft gewoon. We doen bijvoorbeeld zedenonderzoek bij slachtoffers van seksueel geweld en verlenen medische zorg bij arrestanten omdat zij niet naar de huisarts kunnen.” Ook voegt Reijnen toe dat door het tekort je als forensisch arts – anders dan bij een aantal medisch specialismen – redelijke baanzekerheid hebt.  

Voorzitter Femke van de Zuidwind bij EditieNL

Lees meer over Beroepskeuze

Word je medisch specialist? Of kies je voor een carrière als arts buiten het ziekenhuis? Net als jij, ervaren veel geneeskundestudenten het kiezen van de…

Lees verder

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten