Instroom geneeskundestudenten moet omlaag

Afgelopen week is het rapport van het Capaciteitsorgaan uitgebracht. Hierin wordt het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geadviseerd minder geneeskundestudenten op te leiden.

Momenteel is er een ‘reservoir’ van ruim 6.800 basisartsen, doordat er jaarlijks te veel studenten instromen. Als de instroom hoger blijft dan het Capaciteitsorgaan beraamt, zal dit reservoir in 2021 toenemen tot 7.500.

Wij als De Geneeskundestudent staan daarom achter dit advies en vinden het belangrijk dat voor het eerst in jaren dit advies opgevolgd wordt door de ministeries. Dit omdat wij ook merken dat de kwaliteit van de opleiding in het geding komt door de hoeveelheid coassistenten. Daarnaast komen er nog steeds lange wachttijden voor, voor aanvang van de coschappen.

Om die reden hebben wij afgelopen vrijdag een brief gestuurd naar de ministeries om de capaciteitsproblematiek te illustreren. De brief wordt ondersteund door zowel de KNMG en LAD, en daarmee staan niet alleen wij, maar ook alle artsen van Nederland achter dit initiatief!

Klik hier voor de brief en hier voor het onderzoeksrapport!

Lees meer over Intramurale capaciteit

Geneeskunde is altijd een populaire studie geweest; er zijn meer scholieren die zich aanmelden dan het aantal beschikbare opleidingsplekken. De Geneeskundestudent wil dat er bij…

Lees verder

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten