Terugblik: Webinar Medisch Leiderschap in Crisistijd

Wat hebben reclamefilmpjes met beren en leidinggeven aan een heel ziekenhuis tijdens de coronacrisis met elkaar gemeen? Wel, het volgende: beiden kwamen voorbij in het webinar over medisch leiderschap dat De Geneeskundestudent onlangs organiseerde. Dit webinar maakte deel uit van een serie in aanloop naar ons evenement Talking Medicine. En hét onderwerp dat de gemoederen in de geneeskunde dit jaar bezighoudt is de coronacrisis. Daarom stellen wij onszelf de vraag: wat vereist leiderschap eigenlijk in crisistijd?

Verpleegkundigen, medisch specialisten, paramedici, verzekeraars en nog veel meer zijn betrokken bij het leveren van zorg aan een coronapatiënt. De kern van het verhaal van onze eerste spreker, Mariëlle Bartholomeus, was dan ook dat een medisch leider in crisistijd focus mag leggen op verbinding en luisteren naar wat mensen nodig hebben. Dit archetype van een leider stelt niet zichzelf op de voorgrond, maar legt de nadruk op het gezamenlijke doel en geeft mensen om hem of haar heen het vertrouwen en de kracht om het hoofd te bieden aan lastige situaties. Mariëlle Bartholomeus is onderhand expert hierin, als medisch directeur van het Bernhoven in Uden zag ze met eigen ogen hoe het ziekenhuis in een crisis terecht kwam en het merendeel van de zorg moest afschalen.

De tweede spreker die langskwam in het webinar was Michel van Baal, hoofd communicatie & public affaires van de KNMG én zelfverklaard ernstig verdwaald ruimtevaartingenieur. Tijdens zijn interactieve presentatie legde hij de link tussen de manier waarop je brein informatie interpreteert en goede communicatie in crisistijd. Als communicatie-expert stelt hij dat er meer aandacht zou moeten zijn voor de manier waarop informatie wordt verkondigd, vooral in deze tijden, waarin hij zichzelf de vraag stelt of de politiek niet een té belangrijke rol begint te spelen bij de communicatie over de coronacrisis. Voor ons als aanstormend medisch professionals is dat een relevant voorbeeld, want communicatie kan zelfs met de beste bedoelingen nog stuklopen zonder aandacht voor hoe een boodschap gebracht wordt.

Als arts in spé ben je nooit klaar met verder ontwikkelen. De Werkgroep Evenementen is daarom vol enthousiasme alweer begonnen met het organiseren van meer verdiepende evenementen. Momenteel worden sprekers benaderd voor een tweede webinar, dus stay tuned!

Lees meer over Evenementen

Ieder jaar organiseert De Geneeskundestudent interessante evenementen. Leden krijgen exclusieve toegang. In de agenda zie je wat er in de planning staat. Lees hieronder meer…

Lees verder

Aankomende evenementen

Actieve Projecten

Planetary Health & Duurzaamheid

Lees verder

Tegemoetkoming

Lees verder

Selectie

Lees verder

Bekijk alle projecten